Železniční viadukt Smržovka

Viadukty – mosty tvořené pravidelnými oblouky, stavěli už staří Římané. Najdete je po celém světě, přičemž některé z nich stojí několik staletí. Při pohledu na ně se tají dech nejen obdivovatelům technických památek, ale i běžným turistům. V jejich stavbě se snoubí mohutnost, elegance, historie, a navíc bývají zasazeny do pěkné přírodní scenérie.

Za krásnými železničními viadukty nemusíte jezdit až do Alp, můžete se jimi kochat i u nás. Jeden z nejkrásnějších železničních viaduktů, který je zařazen na seznam národních technických památek, se nachází ve Smržovce na trati Liberec – Tanvald.

smrzovka2

Výstavbu mostu započali italští stavitelé v roce 1893 a slavnostně ho uvedli do provozu 11. října následujícího roku. Viadukt tvoří devět mostních oblouků, je dlouhý přibližně 123 metrů, nejvyšší výšku má 26,5 metru, je stavěn v oblouku o poloměru 1800 metrů a šířka mostovky v kolejovém loži má 4,9 metrů. Ke stavbě byla zvolena kvalitní žula, která splňovala potřebné nároky na pevnost a vzhled. Obdivuhodné dílo zkušených italských mostařů, bylo v provozu bez zásadních stavebních úprav téměř 113 let. Na počátku 21. století docházelo k prosakování vody zdivem, uchycení vegetace ve spárách a vzniku svislých trhlin ve zdivu pilíře. V rámci celkové rekonstrukce mostu v letech 2007 a 2008 bylo nutno odizolovat žulové zdivo, vyspravit jej injektážemi, v místě trhlin umístit speciální skruže. Součástí obnovy se také osadilo nové zábradlí na vnější straně, tím se dosáhlo maximální využití šířky viaduktu.

Další české viadukty

negrelli

Asi nejznámější český železniční viadukt se nachází v Praze. Negrelliho viadukt spojuje Masarykovo nádraží přes ostrov Štvanice s Bubny a je historicky prvním pražským železničním mostem přes Vltavu a také nejdelším železničním mostem v České republice. Viadukt z poloviny 19. století tvoří 87 oblouků, je dlouhý 1110 metrů. Později most na jižní straně doplnil karlínský spojovací viadukt.

zampachy

K nejvyšším kamenným železničním viaduktům ve střední Evropě patří Žampašský viadukt vysoký 41,5 metru. Vzpíná se na sedmi obloucích přes údolí Kocour u Jílového u Prahy, na trati Vrané nad Vltavou – Čerčany. Viadukt z roku 1900 je dlouhý 109 metrů.

sychrov

Sychrovský viadukt je patrový kamenný železniční viadukt nacházející se poblíž obce Sychrov. Most, vybudovaný v polovině 19. století má osm oblouků, měří 120 metrů a je 32 metrů vysoký.
Liberecký Semmering nebo zvonící viadukt, tak se přezdívá železničnímu mostu, vede nad nejmalebnější obcí Libereckého kraje Kryštofovým Údolím. Viadukt slouží od roku 1900, je veden obloukem, má 14 podpěrných sloupů, je 127 metrů dlouhý a 29 metrů vysoký.

Zajímavé evropské viadukty

goeltzsch

Největším mostem na světě postaveným z cihel je Göltzchtalský viadukt v Německu. Unikátní dílo, dokončené v roce 1851, se skládá z celkem 98 oblouků ve čtyřech poschodích nad sebou, je dlouhé 574 metrů a vysoké 98 metrů.

 kk

Viadukt Krausel-Klause se nachází na legendární rakouské železnici Semmering. Je dlouhý 87 metrů a vysoký 36 metrů. Trať patří od roku 1998 do seznamu světového dědictví UNESCO.


Zdroje

www.rozhlas.cz
smrzovka.cz
cs.wikipedia.org
www.atrakcjetechniki.karr.pl/cz/pages/1216.html
cestovani.idnes.cz
www.geospy.org
itras.cz

 

Back to top