Pevné dampry Cat jsou v lomu jako doma

Pevné dampry výrobce Caterpillar jsou konstruovány zejména s ohledem na co největší přepravní kapacitu. Využití proto najdou zejména ve velkých lomech a také při těžbě surovin. Vyhledávané jsou nejen pro svou kapacitu, ale také díky snadnému ovládání a dostatečnému výkonu.

Pevné dampry Cat mají nízko položené těžiště, a proto mají velkou stabilitu při jízdě i sklápění i v těžkém terénu.

Současná nabídka pevných damprů Cat pro Českou republiku čítá 9 základních typů, s objemem korby od 25 m3 (Cat 770) až po 220 m3 (Cat 797F) a s motory o výkonu v rozmezí 355 kW až po 2513 kW. Nové dampry, distribuované na český trh prostřednictvím oficiálního dealera, společnosti Phoenix-Zeppelin, disponují řadou vylepšených prvků a také speciální výbavou, která zahrnuje například automatický retardér zabraňující přetáčení motoru nebo systém pro sledování produktivity stroje (Cat Product Link).

Cat 775G

Výkon motoru  544 kW 
 Rychlost 67,5 km/hod 
 Objem korby 42,5 m3 

Z nabídky dostupných modelů vybíráme ke krátkému představení model Cat 775G (na titulní fotografii), který dobře demonstruje technologický pokrok Caterpillar v tomto segmentu strojů. Podobně jako u ostatních strojů Cat byly i při vývoji této řady využity poznatky od zákazníků; v rámci testovacího provozu najely dampry více než 30 000 hodin, během kterých byly doladěny některé komponenty, například na motoru nebo podvozku.

Cat 775G se může pochlubit vynikajícími jízdními vlastnostmi. Dostatek výkonu poskytuje motor Cat® C27 s technologií ACERT pro šetrné spalování paliva, disponující hrubým výkonem 615 kW (825 koní). Síla je na kola přenášena pomocí nové sedmistupňové automatické převodovky se zvýšenou účinností (+5 %) při přenosu síly. První zkušenosti z provozu v českých podmínkách hovoří až o 20% snížení spotřeby paliva ve srovnání s předchozí řadou F; strojníci také oceňují výrazné snížení hlučnosti v kabině (dostupné materiály výrobce mluví dokonce o 50% snížení hladiny vnitřního hluku). Díky palubnímu počítači, který se ovládá prostřednictvím barevného dotykového displeje v kabině, má strojník dokonalý přehled o chodu motoru, brzd a o celkovém zatížení. Podle aktuálního zatížení stroje lze přepínat mezi dvěma jízdními režimy, což může majiteli stroje také snížit provozní náklady.

Vývojáři Caterpillar mysleli i na údržbu a opravu strojů - všechny servisní body dampru jsou dobře dostupné a nevyžadují složitou demontáž, takže se zkrátila doba servisních prostojů, což se také pozitivně projeví na efektivitě těchto strojů v praxi.

Společnost Phoenix-Zeppelin disponuje dlouholetým know-how v oblasti těžké stavební a těžební techniky a má proškolené prodejce, kteří si se zákazníkem projdou jeho požadavky a podle toho mu poradí nejvhodnější konfiguraci stroje. Navíc společnost poskytuje také komplexní servisní zázemí a celou řadu poprodejních služeb, jako jsou například tolik oblíbené telemetrické služby pro efektivní správu a řízení strojového parku (Cat Product Link, Condition Monitoring), které snižují náklady a zvyšují produktivitu práce.

Více informací o pevných damprech Cat najdete na stránkách společnosti www.p-z.cz

Text: kolektiv autorů P-Z Foto: archiv společnosti Phoenix-Zeppelin

 

Back to top