Stroje Komatsu ve společnosti LOMY MOŘINA

Společnost LOMY MOŘINA spol. s r.o. převzala v červenci letošního roku od společnosti KUHN - BOHEMIA a.s. do své flotily další nový pevný dempr Komatsu HD405-7.

Jak jsou se stroji Komatsu spokojeni a jaké s nimi mají zkušenosti, na to jsme se jeli zeptat do provozu Čeřinka společnosti LOMY MOŘINA, kde stroje KOMATSU pracují. Čas nám ochotně poskytli jednatel společnosti ing. František Duda, specialista pro báňský inženýring a závodní lomu ing. Radim Vaculovič a mistr lomu Čeřinka ing. Lukáš Potyš.

V lomu Čeřinka, který leží v katastrálním území obcí Bubovice a Kozolupy, se těží vápenec. Lom je otevřen v sedmi těžebních etážích a surovina zde těžená obsahuje jak vápence chemické - cca 60 %, tak vápence vhodné pouze jako stavební kamenivo - cca 40 %. Roční hrubá těžba činí cca 1,200 mil. tun kameniva.

Značka KOMATSU je ve společnosti LOMY MOŘINA zastoupena již řadu let. První zástupce strojů Komatsu, kolový nakladač WA420-3 zde pracuje již více než 13 let. Během následujících let přibyly další stroje, a to mimo jiné expediční kolový nakladač WA430-6 a kolové nakladače WA500-6 a WA600-6, které pracují v těžbě. V polovině loňského roku byl pořízen první dempr Komatsu HD 405-7 a vzhledem k dobrým zkušenostem s tímto strojem, byl letos v červenci zakoupen stejný dempr této kategorie. Oba pevné dempry Komastu HD405-7 slouží k převážení rubaniny z lomu k technologické lince na další zpracování na trase dlouhé více než dva kilometry.

Kolové nakladače Komatsu WA500-6 a WA600-6

Kolové nakladače WA500-6 a WA600-6, pracující v těžbě, vynikají zvláště vysokou produktivitou a nízkou spotřebou paliva, jednoduchou a pohodlnou obsluhou, vynikající stabilitou a obratností a maximálním pohodlím pro obsluhu s jednoduchou údržbou. Kolový nakladač WA500-6, v provedení s prodlouženým výložníkem, má motor o výkonu 266 kW, provozní hmotnost 32.500 kg, a skalní lopatu o objemu 4,5 m3. Kolový nakladač WA600-6 má výkon motoru 396 kW, provozní hmotnost 53.900 kg a objem skalní lopaty 6,4 m3. Konstrukční charakteristiky těchto strojů - od rámu přes konstrukci motoru až po lopatu - dokonale odpovídají požadavkům na těžbu přímo ze stěny.

Kolové nakladače KOMATSU WA500-6 a WA600-6 pracují i za těch nejtvrdších pracovních podmínek a jsou zcela spolehlivými pracanty, jak nám potvrdil mistr lomu ing. Lukáš Potyš.

Pevný dempr Komatsu HD405-7

Nejširší typová řada demprů s pevným rámem Komatsu začíná nejmenším strojem HD325-7 s nosností 36 tun až po až po největší model 960E-2 o nosnosti 330 tun. Právě největší modely demprů o nosnosti 150-330 tun jsou vyráběny specializovaným závodem Komatsu America a jsou známé svým využíváním v nejtěžších pracovních podmínkách obřích dolů a lomů po celém světě.

Ve společnosti LOMY MOŘINA pracují v současnosti dva zástupci řady demprů Komatsu HD405-7, spadající do u nás rozšířené kategorie demprů o nosnosti 40 tun. Stroj se vznětovým motorem Komatsu o výkonu 396 kW je vybaven měničem momentu s blokovací spojkou pro efektivní provoz a plně automatickou sedmistupňovou převodovkou K-ATOMICS. Hnací systém dempru umožňuje dosažení rychlosti až 70 km/h, její praktické využití však neumožňují provozní předpisy a podmínky v místě nasazení. Lamelové brzdy chlazené olejem a automatický retardér s největší kapacitou brzdění ve své třídě zajišťují bezpečnou a plynulou jízdu naloženého dempru. Pevná korba ze silných plechů z otěruvzdorné oceli přispívá k nižším provozním nákladům. Elektronická komunikace mezi jednotlivými komponenty přispívá k efektivnějšímu provozu dempru, systém přenosu dat Komtrax poskytuje uživateli přehled o nasazení a využití stroje. Ergonomicky navržená kabina s luxusním vybavením, spolu s pokrokovým systémem řazení K-ATOMICS a hydropneumatickým odpružením umožňuje snadné a přesné ovládání a spolu s vysokým komfortem snižují únavu obsluhy a umožňují ji tak využívat plný výkon dempru během celé směny. Dosavadní provoz demprů Komatsu ve společnosti Lomy Mořina potvrzuje vysoký výkon demprů současně s vysokou hospodárností a spolehlivostí a se sníženými nároky na údržbu.

Výkon a spolehlivost

Uvedené stroje Komatsu - kolové nakladače WA500-6 a WA600-6 a pevné dempry HD405-7, nasazené v těžbě lomu Čeřinka na nakládku a dopravu rubaniny jsou velice výkonné a spolehlivé. Posádky strojů pracují ve dvousměnném provozu, který zajišťuje plynulý chod technologické linky společnosti LOMY MOŘINA. Výkon, efektivita a spolehlivost strojů Komatsu, spolu se servisním zázemím společnosti KUHN-Bohemia potvrzují vhodnost strojů pro náročné podmínky nasazení ve společnosti LOMY MOŘINA.

Vladimíra Štěpánková

Email Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

Back to top